Από τους σημαντικότερους σκοπούς της περιοδοντικής θεραπείας είναι η αισθητική αποκατάσταση και η ανάπλαση των περιοδοντικών ιστών, που έχουν χαθεί εξαιτίας της περιοδοντίτιδας. Μια σειρά από χειρουργικές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την πρόληψη ή τη διόρθωση ανατομικών και τραυματικών ελλειμμάτων στα ούλα, στο στοματικό βλεννογόνο και στο κόκκαλο των γνάθων. Όλες αυτές οι τεχνικές περικλείονται στον όρο “πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου” και περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος τεχνικών όπως:

1). Αφαίρεση χαλινού, 2). ουλοπλαστική – ουλεκτομή, 3). ουλικά μοσχεύματα για κάλυψη υφιζήσεων σε απογυμνωμένες ρίζες, 4). τεχνικές εξάλειψης – μείωσης ουλικού χαμόγελου, 5). τεχνικές ανάπλασης οστού με οστικά μοσχεύματα (κατευθυνόμενη οστική ανάπλαση) κ.ά.

Πριν από την “πλαστική χειρουργική” πρέπει να αξιολογηθούν βασικές παράμετροι που αφορούν την συμμετρία του προσώπου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ακριβής καταγραφή της γραμμής χαμόγελου (υψηλή – χαμηλή), του σχήματος των ούλων και της σχέσης ούλων και δοντιών (μέγεθος – αναλογίες), διότι καθορίζουν την έκθεση των ούλων κατά το χαμόγελο και κατά συνέπεια επηρεάζουν την επιλογή της ορθής τεχνικής για την αποκατάσταση της αρμονίας στην πρόσθια περιοχή.

* Σχεδιαγράμματα από το βιβλίο του Jan Lindhe: Clinical Periodontology and Implant Dentistry. 5th ed.

Close Menu
Animated Social Media Icons by Acurax Wordpress Development Company