Τι πρέπει να γνωρίζουμε…

 

Εάν πρόσφατα σας έχει διαγνωστεί περιοδοντική νόσος είναι πιθανόν να έχετε μερικά ερωτήματα για το πότε πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία σας και τι μπορεί αυτή να περιλαμβάνει. Στη συνέχεια δίνονται απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και παρουσιάζονται οι σύγχρονες και αποτελεσματικές μέθοδοι που μπορούν να κρατήσουν υπό έλεγχο την περιοδοντική νόσο και να σας χαρίσουν ένα υγιές χαμόγελο.

 

Περιοδοντική Εξέταση


Οι νόσοι του περιοδοντίου, όπως επίσης και οι εξατομικευμένοι παράγοντες επικινδυνότητας εντοπίζονται μέσω μιας λεπτομερούς περιοδοντικής εξέτασης. Κατά της διάρκεια αυτής της εξέτασης , ο περιοδοντολόγος θα συζητήσει μαζί σας για το πιο έντονο πρόβλημα σας, θα αξιολογήσει το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει κλινική και ακτινογραφική εξέταση. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί επίσεις να γίνουν μικροβιολογικές ή και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. Εδώ είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητηθούν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στις περιοδοντικές ασθένειες, όπως το κάπνισμα, η εγκυμοσύνη, η εφηβεία, το στρες, η τυχόν φαρμακευτική αγωγή, το τρίξιμο των δοντιών, ο διαβήτης, η κακή διατροφή και γενικότερα άλλες συνθήκες υγιεινής.

 

Στοματική Υγιεινή

 

Το πρώτο βήμα για την περιοδοντική υγεία ξεκινάει από τη στοματική υγιεινή. Είναι απαραίτητο να γίνεται αξιολόγηση από τον οδοντίατρο σας της στοματικής υγιεινής που ακολουθείτε στο σπίτι, όπως του τρόπου που βουρτσίζετε, την χρήση ή όχι νήματος ή άλλων ειδικών βοηθημάτων. Η καλή στοματική υγιεινή και οι επαγγελματικοί καθαρισμοί μπορούν να εμποδίσουν για αρκετό χρονικό διάστημα την εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών περιοδοντικών νόσων και να αναστρέψουν τα πρώτα τους στάδια, όπως για παράδειγμα την ουλίτιδα.

 

Ριζικές Αποξέσεις


Η ριζική απόξεση είναι ένας προσεκτικός καθαρισμός και λείανση των επιφανειών της ρίζας του δοντιού, με στόχο την απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, της πέτρας και των βακτηριδιακών τοξινών από τους θυλάκους. Σε αντίθεση με το συχνό και προγραμματισμένο καθαρισμό των δοντιών σας, η ριζική απόξεση μπορεί να απαιτεί περισσότερα από ένα ραντεβού για να είναι αποτελεσματική. Για μεγαλύτερη διευκόλυνση, ο περιοδοντολόγος σας μπορεί να κάνει αναισθησία στην περιοχή πριν εφαρμόσει τη θεραπεία. Έρευνες επανηλειμμένως έχουν δείξει ότι η ριζική απόξεση μειώνει την εμφάνιση φλεγμονής στα ούλα και στο βάθος των θυλάκων και μετατρέπει τη βακτηριδιακή σύνθεση που βρίσκεται σε αυτούς σε σύνθεση που συμβάλλει στη περιοδοντική υγεία. Έτσι, οι ριζικές αποξέσεις είναι η πρώτη μέθοδος θεραπείας που συνιστάται στους περιοδοντικούς ασθενείς. Είναι γενικά αποδεκτό ότι μετά τις ριζικές αποξέσεις και τις κατευθύνσεις που δίνονται για την ορθή, άσκηση στοματικής υγιεινής, οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης και της χειρουργικής επέμβασης.

 

Συστηματική Χορήγηση Αντιβιοτικών


Σε μερικές περιπτώσεις, η συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών (αντιβιοτικά που χορηγούνται από το στόμα) γίνεται σε συνδυασμό με τις διαδικασίες των ριζικών αποξέσεων. Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που καταπολεμούν τις μολύνσεις, οι οποίες προκαλούνται από τα βακτηρίδια. Ωστόσο, κάθε φορά που παίρνετε ένα αντιβιοτικό, αυξάνετε τις πιθανότητες για την εμφάνιση βακτηριδιων, τα οποία γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά. Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό τα αντιβιοτικά να χορηγούνται μόνο αν είναι απαραίτητο. Η συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών διαφέρει από τα χημειοθεραπευτικά που χορηγούνται τοπικά.

 

Επαναξιολόγηση της Θεραπείας


Μετά το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα από τη θεραπεία σας, θα σας ζητηθεί να επισκεφτείτε ξανά τον περιοδοντολόγο για επαναξιολόγηση και για να καθοριστεί αν θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.Εάν η απάντηση είναι θετική, τότε θα ακολουθηθεί ένα σχέδιο θεραπείας, το οποίο θα βοηθήσει να αποκατασταθεί το χαμόγελο και η στοματική σας υγεία. Κάτι τέτοιο μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση με σκοπό να αφαιρεθεί οποιαδήποτε μόλυνση που έχει απομείνει και να μειώσει τα βάθη των θυλάκων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου στο μέλλον.Εάν η απάντηση είναι αρνητική τότε θα μπείτε σε μια εξατομικευμένη φάση διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, μιας και θα ανήκετε στους ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί και θεραπευθεί από κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Οι επανεξετάσεις αυτές είναι πιο λεπτομερείς σε σχέση με τους απλούς καθαρισμούς ανά εξάμηνο, και μπορούν να γίνουν πιο συχνά (ανά τρίμηνο ή τετράμηνο) με κύριο στόχο να προστατευθεί η υγεία των δοντιών και των ούλων.

Close Menu
Animated Social Media Icons by Acurax Wordpress Development Company